Onderhoud

Revisie

De meeste Heyligers orgels zijn geschikt om te reviseren of te restaureren. Onder reviseren verstaan wij het uitvoeren van groot onderhoud aan alle technische delen van het instrument. Diverse onderdelen worden hierbij vervangen. Vilten en stootrubbers worden meestal vervangen. Klavieren worden indien nodig geheel of gedeeltelijk voorzien van nieuw geleidingsvilt.

Restauratie

Bij restauratie wordt het gehele orgel gedemonteerd en de kast gekrabt – geschuurd – en opnieuw behandeld met een laksoort, met of zonder kleuring. Hierbij kan eventueel gekozen worden voor een 2 componenten lak. Het uitgangspunt dat bij deze werkzaamheden wordt gehanteerd is dat duurzaamheid voor lange termijn wordt nagestreeft. Op deze wijze krijgt het instrument een tweede leven en gaan wij ervan uit dat het nog minstens 30-40 jaar mee kan.

Midi

Bij alle modellen is het nu ook mogelijk een MIDI encoder systeem in te bouwen, waardoor een MIDI-out wordt verkregen. Hiermee kunnen andere toonbronnen worden aangestuurd die een aanvulling kunnen zijn op het bestaande geluidsysteem. Met behulp van een computer systeem en bijvoorbeeld het programma Hauptwerk, kunnen hierdoor op vrij goedkope wijze aanvullende stemmen toegevoegd worden. Vooral bij de kleinere modellen kan dit een interessante uitbreiding zijn.

Voordelen

Er zijn diverse voordelen verbonden aan het aanschaffen van een gerestaureerd Heyligers orgel. 

  • Analoge Heyligers klankkwaliteit.
  • Transparante toonvorming.
  • Conventionele navolgbare elektronica techniek.
  • Reparabel op component niveau.

Contact

Wij hebben verschillende huis- en kerkorgels in voorraad die in aanmerking komen voor restauratie. Door de verschuivingen op het gebied van kerkgebouwen komen er zo nu en dan ook Heyligers kerkorgels beschikbaar. Wij zouden voor deze orgels graag een nieuwe bestemming vinden. Ook zoeken wij kerkgemeenschappen die een orgel zouden willen sponsoren voor gebruik elders in Europa.

Het is ook mogelijk om een orgel aan te passen aan voorkeuren ten aanzien van het interieur. Een front kan op bestelling gemaakt worden, of er kan gebruik gemaakt worden van een reeds aanwezig pijpenfront waarachter de klankborden gemonteerd worden.

    Voorbeelden